Varighed

Det kunne være rart at få en sikker prognose for hvor lang tid en hjernerystelse tager. Men ramte bliver raske på alle mulige tidspunkter. Man kan ikke afgøre til start – eller senere – hvor lang tid det vil tage. Ingen kan ud fra dit forløb eller symptombillede give dig en sikker prognose.

Meget tyder på, at hvordan man opfører sig påvirker varigheden. Men man ved ikke hvad der afgør det. Det afhænger jo også af hvad skade, man præcis har. Men rigtig mange oplever, at man har det bedre, hvis man tager hensyn til sin tilstand, får hvilet og passer på. Altså undgår at overbelaste sig selv.

En dansk neurolog har udtalt, at 90% bliver raske indenfor 1 år. Undersøgelser fra 1970’erne siger at 24% har stadig hjernerystelse efter 3 måneder og 15% har stadig efter et år. Men der er ikke sikre tal for det. Og hvad hjælper statistik dig ?

Tusindvis har været plaget af hjernerystelse i ½ år, 1 år, eller 2 år, og er kommet sig fuldstændigt. Jeg har hørt om varighed på 3 år og mere. Få ramte må leve med følger resten af livet, men generelt bliver det bedre og bedre i længden. Dog! hvis man kører sig for hårdt, så bliver det værre – indtil man har fået hvilet det ud og igen finder det niveau af aktivitet, hovedet kan klare, og igen kan langsomt øge.

Læs mere i Vejledningen