Antioxidanter gurkemeje

Kost & kosttilskud

Man har det bedre, hvis man spiser sundt: grøntsager, groft brød, gode fedtstoffer, fisk osv. Så det er vigtigt at spise sundt – også når man har følger af hjernerystelse.

Jævnligt kommer der noget frem, som man håber kan kurere alt muligt: ingefær, gingo biloba, D-vitamin og senest gurkemeje.

De senere år har man talt meget om antioxidanter og at de hjælper på inflammation i kroppen. Og så overvejes det om langvarig hjernerystelse kan skyldes inflammation. For tiden overvejes det om alle mulige uforklarede tilstande i hjerne skyldes inflammation: depression, skitzofreni, ADHD osv.

Problemet er bare, at man også kan få for mange antioxidanter. Det øger kræftrisikoen. Pointen i antioxidanter er at de neutraliserer frie radikaler, som er nedbrydende. Sagen er bare at de frie radikaler også nedbryder kræftceller. Det er kroppens naturlige forsvar mod forstadier til kræft. Man har i store befolkningsundersøgelser fulgt folk over flere år og her set at højt indtag af antioxidanter førte til øget kræftrisiko.

Jævnligt kommer det frem at folk har fået skader af at tage noget i høje doser, fx leverskader catechin fra grøn te. Høje doser curcumin (fra gurkemeje) kan også give skader. Så pas på.

Så det gamle ordsprog med “for lidt og for meget fordærver alting” er en meget god tommelfingerregel.

Så er det bedre at prøve med en antiinflammatorisk kost – end at tage piller med høje doser at et enkelt stof.

 

Antiinflammatorisk kur

Man kan tage en antiinflammatorisk kur ved at tage ipren/ibuprofen i 10 dage: 400 mg x 3 gange dagligt. Men tal først med din læge om det, da ikke alle kan tåle det.